Annonce

Annonce

Et biogasanlæg på en mark.

I 2021 producerede biogas i gasnettet 20 petajoule, og målet er altså at kunne producere omkring 60 petajoule i 2027-2028. Genrefoto: Colourbox

Biogasforening vil gøre Danmark uafhængig af russisk gas

Allerede om fem år kan Danmark være forsynet med sin egen grønne gas, mener Biogas Danmark. Det er ikke urealistisk, men en udfordring, siger professor om den korte tidshorisont.

Det danske gasforbrug kan blive helt uafhængigt af russisk gas inden for få år, lyder det fra brancheforeningen Biogas Danmark.

Ifølge foreningen vil en fremrykning af allerede vedtagne puljer og højere kapacitetsudnyttelse i eksisterende biogasanlæg betyde, at biogasproduktionen kan dække 75 pct. af det danske gasforbrug i fyringsåret 2025-2026 og sikre et 100 procent grønt gasforbrug allerede fra 2027.

"Folketinget vedtog i 2020 en aftale om nye biogasudbud, som er fordelt ud over årene frem til 2030. Vi foreslår, at udbuddene rykkes frem, så de realiseres i årene 2024 og 2025. Det vil udfase det fossile gasforbrug i Danmark meget hurtigt", siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark, i en pressemeddelelse.

Målet forudsætter også nye rammevilkår, som stimulerer biogasproduktionen yderligere efter 2025, og at gasforbruget falder, hvilket ventes at ske i takt med udfasningen af fossil gas til lavtemperatur-varme i husholdninger og industri.

I 2021 producerede biogas i gasnettet 20 petajoule (én petajoule svarer til 15.500 husstandes varmeforbrug, red.), og målet er at kunne producere 48 petajoule i 2027-2028, hvilket ifølge foreningens fremskrivning vil dække 102 pct. af gasforbruget.

Professor: Ikke umuligt

Henrik Lund, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, anser det som en udfordring, men ikke som umuligt.

"Hvis de kan det, så lad os da få det gjort. Det eneste problem er, om det kan lade sig gøre at få bygget anlæggene hurtigt nok: Er der nok entreprenører, håndværkere, og er myndighedsbehandlingen hurtig nok? Men lykkedes det ikke at nå det til tiden, så når man det jo så hurtigt, man kan. Der ér en udfordring i at kunne gøre det så hurtigt, og det er imponerende, hvis det kan lade sig gøre," siger han til Økologisk Nu.

Henrik Wenzel, professor ved Syddansk Universitet og leder af SDU Life Cycle Engineering skriver i en mail, at han også finder målsætningen realistisk.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT